România
Mărime text A A A
Facebook Share
Error 500: java.lang.NullPointerException

O importanţă deosebită o au vestigiile dacice descoperite Pantelimon, Snagov, Măgurele și Bragadiru. Bogăţia descoperirilor arheologice (relicve, inscripții etc.) este dovada locuirii neîntrerupte a zonei de către daco-romani, care mai târziu au format Principatul Țara Românească, prin unirea cnezatelor și voievodatelor (primele organizări statale) în secolele XII-XIV.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, sub domnia lui Basarab I, incep să se constituie mai multe aşezări , cum ar fi Snagov, Chitila, Afumați sau Tâncăbești și care au supravieţuit până în zilele noastre. Numele de Ilfov este pentru prima data menţionat într-un act de donaţie din 1482 al domnitorului Vlad Călugărul către Mănăstirea Snagov.

În prezent cel mai mic județ al României, judeţul Ilfov se află aşezat în Câmpia Română. Monografia României din 1972 menţionează ca judeţe vecine județele Ialomița la est, Buzău, Prahova și Dambovita la nord, Giurgiu la vest și Călărași la sud. De asemenea, se aminteşte că acesta se întindea pe o suprafață de 8.225 km², fiind în dimensiunea pe care o deţinea atunci, al cincilea ca mărime din România. Nouă ani mai târziu, a fost dezmembrat în avantajul județelor limitrofe și micșorat la o unitate teritorial-administrativă care înconjoară zona capitalei, sub numele de Sectorul Agricol Ilfov.

Prin Legea nr. 50/97 se revine la denumirea initială.În prezent Județul Ilfov cuprinde 34 de aşezări rurale și opt orașe: Buftea (reședința oficială, deși administrația își are sediul în București), Otopeni, Voluntari, Bragadiru, Chitila, Măgurele, Popești-Leordeni, Pantelimon, cu peste 1.593 km².

Localizat în regiunea de sud-est, chiar în mijlocul Câmpiei Române, lângă Bucureşti. Ilfov se învecinează cu județele Prahova (N), Dâmbovița (V), Giurgiu (S-V) și Ialomița și Călărași (E). Clima este temperat-continentala cu o medie anuală a precipitațiilor de 460-500 mm. Râuri importante sunt Dâmbovița și Colentina (care aprovizionează cu apă orașul Buftea), iar lacuri importante sunt Cernica, Snagov și Căldărușani în partea nordică a județului. Județul este străbătut și de râul Ialomița împreună cu afluentul său Gruiu.


Interfețe aplicații
Noutăți
  • MEMENTO (2013-11-28 13:45:22.802)
    România este patria noastrã şi a tuturor românilor. E România celor de demult şi-a celor de mai apoi. E patria celor dispãruţi şi a celor ce va sã vie.
  • Ro-NET Internetul de mare viteza la dispoziția tuturor românilor (2013-11-28 13:45:10.806)
    Construirea unei infrastructuri naţionale de "broadband" în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale
  • Agenda Digitală România (2013-11-28 13:44:57.343)
  • La Mulți Ani România! La Mulți Ani Români! (2013-11-28 13:40:00.0)
    1 Decembrie - Ziua Națională a României în filatelie
Harta Interactivă

Legendă

Data
Ora locală
GMT+2
Temperatura (Buc)
/ 79 F
Localizare
Localizare
Populație
MIL
Moneda: RON
Capitala
București
Stema României
e-România
PORTALUL
DEMOCRAȚIEI
PARTICIPATIVE
Versiunea 1.0

Număr vizitatori: 284208

Utilizatori înrolați: 900
© e-România. Sigla "e-România" - Marcă înregistrată OSIM Nr. 113384/2010